Agenda

LEON BLOEMHOF EUROPEES KAMPIOEN SHORTTRACK

Sinds het NK in Amsterdam, begin januari, waar Leon Bloemhof Nederlands Kampioen Junioren A is geworden, is er weer veel gebeurd! Na een paar zware trainingsweken begin februari eerst naar Granada in Spanje voor de Winter Universiade. Dit is een soort WK voor topsporters die ook nog studeren. Met zo’n 40 deelnemers uit heel Europa als ook de USA, Canada, Korea, Japan en China was er moordende concurrentie. Op de 1500 meter was de kwartfinale het laatste station en op de 1000 meter liep Leon in de heats al tegen een penalty aan. De 500 meter was het succesvolst met een plek in de B-finale en uiteindelijk een 7e plaats, het beste resultaat van de 3 Nederlandse deelnemers.  Plus nog een nieuw Nederlands junioren-record van 41,775.

2 weken later stond het WK junioren in het Japanse Osaka op het programma. Nederland reisde af met 3 individuele deelnemers en 1 extra voor de relay. Ook hier een erg sterk veld met maar liefst 76 deelnemers. Ook al was de verwachting niet om hier medailles te kunnen oogsten, ging het behoorlijk goed. Op zowel de 1500 en de 500 meter werd de kwartfinale gehaald, wat uiteindelijk resulteerde in een 16e plaats overall. Een prima resultaat, waarbij een plek rond de 10e plaats er zeker nog in had gezeten.

Na het wegwerken van de jetlag was het half maart tijd voor het EK junioren in het Duitse Oberstdorf. De aanloop hier naar toe was goed verlopen. In 3 competitietoernooien in West-Europa wordt bepaald welke 8 sterkste rijders zich gaan meten met de 8 sterkste Oost-Europese rijders. In een prachtige omgeving tussen hoge besneeuwde bergen, was er 3 dagen felle strijd tussen de 16 rijders uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Polen, Bulgarije, Rusland, Letland, Hongarije en Kroatië Dit concentreerde zich met name tussen Leon en zijn trainingsmaat Dylan Hogerwerf. De eerste afstand, traditioneel de 1.500 meter, schreef Leon direct op zijn naam, gevolgd door Dylan op de 2e plaats. De 500 meter werd een prooi voor Dylan. Waar Leon bij het uitkomen van de laatste bocht op plaats 2 nog een actie wilde plaatsen voor de overwinning, draaide hij zo krap dat hij de druk verloor, in de boarding schoot en niet 1 of 2 maar laatste werd. Hierdoor liep Dylan uit in punten en moest de 1.000 meter de beslissing brengen. De halve finale was een ware krachtmeting waarbij Leon door direct op kop te komen en de rest kapot te rijden plaatsing voor de A-finale veilig stelde. Hierin moest hij beslist 1e worden en Dylan maximaal 3e worden om kampioen te worden. Door op dezelfde manier te rijden, dus de kop pakken en te gaan sleuren, wist hij een gaatje te slaan, als 1e te finishen waarbij Dylan niet verder dan de 3e plek kwam. Hiermee was het Europese kampioenschap een feit geworden. Een geweldige afsluiting van een erg sterk gereden seizoen en ook de afsluiting van de junioren-periode.

Na een periode van rust in de maand april,  gaat begin mei de (zomer)training alweer van start. In welke setting en met welk team is nog niet bekend maar natuurlijk hoopt Leon dat hij wordt opgenomen in de ploeg van bondscoach Jeroen Otter, met de bekende namen als Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en natuurlijk Sjinkie Knegt. Alles met als doel om deelname aan de Olympische Spelen 2018 in Korea af te dwingen! Maar nu eerst genieten van een welverdiende rustperiode!

Leon amsterdam    foto (33)

Podium EK 2015