Submenu

Sint Jacob blijft maar winnen en dingt mee om de tweede periode

Afgelopen zondag mocht Sint Jacob aantreden tegen het ontzettend origineel bedachte V.V. O.N.B. Drachten. O.N.B. staat voor “Op Nij-Bigoun” of te wel “Op Nieuw Begonnen”. Dit suggereert dat de club er ooit was, toen weg is gegaan en nu op nieuw is begonnen. Waarschijnlijk met een schone lei, om dit keer alles goed te doen wat in het verleden fout is gegaan. Ik kan me voorstellen dat dit een nobele zaak zou moeten zijn die een hele buurt of wijk weer zou moeten doen opleven. Een centraal punt voor omwonenden die met plezier komen kijken naar een leuk potje voetbal. Een plek waar jong en oud kan praten over het mooie spelletje voetbal en waar vooral jong wordt geleerd wat de betekenis is van het woord “respect”. Op nieuw beginnen omdat iedereen dat zo graag wil en de behoefte in de omgeving groot is. Ach ja, hier hadden vele namen voor bedacht kunnen worden maar het beestje bij zijn naam noemen past misschien ook wel in de omgeving.

Ondanks dat vele wedstrijden vandaag afgelast werden ging de wedstrijd tussen O.N.B en Sint Jacob door. Omdat de gastheer van vandaag al meerdere keren de wedstrijd had afgelast moest het nu verplicht uitwijken naar het kunstgrasveld van de KNVB. Hans stond vandaag weer net als Wijnand overigens voor een flinke uitdaging. Zoals eerder dit seizoen omschreven was het weer een flinke zoektocht naar voldoende chauffeurs en Hans mocht weer eens creatief omgaan met zijn opstelling omdat Mattin, Frans en Tjalle vandaag niet mee konden voetballen. Het was dan ook zeer de vraag of Sint Jacob vandaag kon brengen wat het dit gehele kalender jaar al doet. Gelukkig was Tjal vorige week al aangesloten bij de selectie omdat het steeds beter met hem gaat. Maar het plan om hem rustig te brengen en geleidelijk weer wedstrijdritme op te laten doen kon vandaag door de afwezigen meteen weer in de prullenbak. Met een heerlijk zonnetje en weinig wind en redelijk wat bekijks langs de kant kon de wedstrijd beginnen.

Al vrij snel in de wedstrijd krijgt Rutmer het aan de stok met zijn directe tegenstander. Met verschillend trek, duw, schop en scheldwerk proberen beide spelers elkaar van de les te brengen wat er voor zorgde dat de sfeer op het veld wat grimmig werd. Dit werd al helemaal versterkt toen Sjoerd de rechterhoek in werd gestuurd. Na even opgekeken te hebben wist Sjoerd genoeg en speelde hij de bal het 16 metergebied in. De goed meegelopen Renze hoefde niet veel anders te doen dan deze bal beheerst af te ronden. Zodoende stond Sint Jacob al in de 8ste minuut 0-1 voor tot groot ongenoegen van de thuissupporters. Wat zonde zeg. Dat er met zulke goede bedoelingen een club nieuw leven in wordt geblazen met oog op plezier en dat dat dan volledig tenietgedaan kan worden door een handvol zielloze supporters. Elk moment werd aangegrepen om een speler, de leidsman of de grensrechter te voorzien van wat primitieve kreten gecombineerd met verschillende ziektes en verwijten. Erger nog is misschien wel het genot van de omstanders die blijkbaar hun perfecte zondag vullen met het luisteren van totaal zinloze kreten die alleen maar vervelend zijn en een smet voor de sport. Ironisch genoeg staat er ook nog een mooi bord bij de entree van het veld met de tekst die ouders en mensen langs het veld vraagt met respect om te gaan met de spelers op het veld. Helaas blijkt dit bord niet te werken en mag er gerust gesteld worden dat O.N.B zich kapot mag schamen voor de supporters die het langs het veld heeft staan. Goed het was de gehele eerste helft vooral overleven voor Sint Jacob die dus veel bezig was met een hoop randfactoren in plaats van gewoon lekker te voetballen. O.N.B kreeg dan ook een hoop kansen deze gehele eerste helft maar zoals u tegenwoordig van hem gewend bent zorgde Jurjen er met een paar goede reddingen voor dat Sint Jacob met een 0-1 voorsprong de rust in kon gaan.

In de rust was het tijd om af te koelen en het hoofd weer fris te krijgen. Sint Jacob staat 0-1 voor en als het een slimme tweede helft speelt gaat het “gewoon” met drie punten naar huis. Wanneer het dan ook nog de 0-2 weet te maken is het bijna een zekerheid dat de overwinning binnen is. Met deze wetenschap stapte de spelers weer op het veld voor de tweede helft. In de beginfase ging het spel gelijk op. O.N.B was nadrukkelijk opzoek naar de gelijkmaker en daardoor kon Sint Jacob regelmatig gebruik maken van de ruimte die achter de verdediging lag. In de 56ste minuut kreeg Sint Jacob precies wat het verlangde. Een uitstekende uittrap van Jurjen belande achter de verdediging van O.N.B. Deze bal werd meteen goed beheerst door Renze die naar de goal snelde. Met een behendige actie verschalkte hij zijn tegenstander en schoot hij knap binnen. 0-2 en Sint Jacob had O.N.B precies waar het hun hebben wou. Zo nu en dan probeerde O.N.B nog wel een kans te creëren maar het geloof in een goal was er vandaag gewoonweg niet. Ook dit tot ergernis van de supporters van O.N.B die zelfs de eigen spelers uitfoeterde wanneer deze een kans mistte. Wederom wat een top publiek daar in Drachten Noord. Desalniettemin probeerde beide ploegen wel te voetballen opzoek naar meer goals. In een slotoffensief probeerde O.N.B nog extra druk te zetten op de verdediging van Sint Jacob. Hiermee kwam de bal vaak in de 16 meter van Sint Jacob maar echt gevaarlijk kon O.N.B niet worden. Na de zoveelste keer mocht Jurjen weer een uittrap nemen en deze belande bij Sjoerd. Sjoerd die al enorm blij was dat hij niet achterin hoefde te spelen bedacht zich geen moment en ging aan de wandel met de bal. Met een ongekende sprint snelde hij naar de goal, de wandelende tank liet iedereen achter zich en schoot op de goal. Eerst raakt hij de ene paal en vloog de bal naar de andere paal. Gelukkig kende de gretigheid van Sjoerd geen grenzen en kon hij na deze assist op zichzelf alsnog de bal van dichtbij binnen schieten 0-3. Na deze goal was het vooral een formaliteit om de overige minuten uit te spelen.

Geen best voetbal maar wel weer drie punten en Sint Jacob zet zijn winstreeks voort. Iedereen is heel gebleven en nu mogen de Sint Jabuursters genieten van een weekendje rust. We willen de meegereisde supporters bedanken voor hun komst en hopen u 18 maart weer te mogen verwelkomen op sportpark de Fijfskaar.