Submenu

Sint Jacob leert van voorbereiding en wint eerste uitwedstrijd van het seizoen!

Het weer vandaag was zoals het naast gelegen dorpje van de tegenstander, “nogal Grou.” Mede door de barre weersomstandigheden en het drassige veld waren de voortekenen voor de wedstrijd van vandaag niet geheel positief. Niets bleek minder waar, de wedstrijd VV Irnsum – VV Sint Jacob werd een mooie pot.

Om precies 14:00 stonden beide teams op het veld voor de aftrap. In de eerste vijf minuten gaat de bal vooral veel heen en weer over het middenveld en zijn beide ploegen nog zoekende naar de juiste instelling en posities. Helaas ging het in de 9e minuut snel mis voor de Sint Jabuursters toen de bal dom op het middenveld werd verloren. Syb en Frans hadden beide dezelfde gedachte door in te stappen maar daardoor kwam de lange spits van Irnsum geheel vrij. De hoefde de bal dan ook alleen maar te controleren en binnen te schieten 1-0 Irnsum. Erg teleurstellend en aan de zijkant wordt al gefreesd voor de voortgang van de overige 80 minuten.

Ook na de 1-0 lijkt Irnsum het overwicht te hebben maar dit beeld veranderde vrij snel na de 20ste minuut. Syb die vanuit achteren de bal had speelt strak in op Robert aan de rechterflank. Robert zet zijn lichaam goed in de strijd en weet de bal te controleren om vervolgens de hoek in te duiken. Na een uitstekende voorzet en een goed inlopende Sjoerd de Jong weet laatstgenoemde de bal te verlengen in de verre hoek 1-1. Een prima aanval van de Sint jabuursters die de rest van het team inspireert extra gas te geven.

In een mooi schouwspel waarin de bal over en weer gaat weet Sint Jacob steeds meer de wedstrijd te controleren. Vooral het harde werken van alle spelers zorgt voor veel balbezit bij Sint Jacob in de harde maar eerlijke wedstijd. Mede door deze inzet werd er een ingooi afgedwongen voorin aan de rechter kant. Robert gooit naar de ingezakte Marc die een enorm goede voorzet in huis had naar de tweede paal. Daar waar heel Irnsum dacht dat deze voorzet nergens zou eindigen stond Renze Pieter al enige tijd te wachten tot de bal daar zou belanden. Met de ogen dicht en een glimlach van oor tot oor wist hij de bal binnen te koppen! 1-2. Uitstekende veerkracht van Sint Jacob die gezien het spelbeeld verdient op voorsprong komt tegen de nummer 3 van de competitie.

Irnsum probeert op gelijke hoogte te komen maar komt niet echt aan voetballen toe door het dapper strijdende Sint Jacob. In balverlies er met zijn allen vol bovenop en in balbezit zoveel mogelijk de bal rond laten gaan is wat Hans van zijn team verlangt en zo geschiede. Sint Jacob weet de wedstrijd steeds meer te controleren en zit op rozen na de 35ste minuut. Syb die eerder de bal ontvangen had, dribbelt in op het middenveld tot net over de middellijn. Na even op te kijken besluit Syb te schieten waarna de keeper van Irnsum deze inzet volledig verkeerd inschat. De bal valt over hem heen in de linkerhoek van de goal 1-3.

Na de 1-3 was het vooral Irnsum die zijn best deed zich terug te knokken in de wedstrijd. Het was dan ook Lars Keizer die de blauwhemden op de been hield. Met verschillende goede reddingen was hij zonder meer de MVP van de dag!

Door de druk van Irnsum kwam er ook meer ruimte achter hun verdediging. Zo bereikte Renze Pieter met een “bekeken buitenkantje” Sjoerd de Jong die hiermee 1 op 1 kwam met de keeper. Sjoerd wist deze handig te omzeilen om zo de 1-4 binnen te schieten. Helaas stuitte Sjoerd op een goed teruggelopen verdediger die met zijn lichaam als gelegenheidskeeper fungeerde. Een dot van een kans maar helaas geen goal dus nog steeds 1-3. Hierna was het snakken naar de rust en gelukkig 1 minuutje te vroeg floot de scheidsrechter op zijn fluit voor een welverdiend bakje thee.

In de rust probeerde Hans de jongens bewust te maken van de stand van zaken. We staan 1-3 voor maar hebben vaker laten zien deze uit handen te kunnen geven. Maar niet vandaag!, vandaag gaan we die punten mee naar huis nemen. Wat er ook voor nodig is het maakt niet uit, als dezelfde strijd maar geleverd wordt zoals in de eerste helft.

In de tweede helft gingen beide partijen verder waar het gebleven was. Wat resulteerde in een mooi schouwspel met verschillende kansen over en weer. Zo verdiende Irnsum een vrijetrap op een mooie positie in de buurt van de 16 meter. Maar door het technisch neerzetten van (hoe kan het ook anders) Lars Keizer, schoot de tegenstander hoog over. Na een snelle counter kon Renze Pieter vrij schieten op doel, daar waar hij deze ook af had kunnen leggen op de goed spelende Robert Machiela. De bal werd op het nippertje van richting veranderd en scheerde langs de paal. Niet veel later had Robert ook nog een mooi lobje waarmee hij Marc vrij zette voor de goal. Ook deze inzet werd helaas verwerkt als corner. Met de stand nog steeds op 1-3 en het zelf niet afmaken van de kansen schiet al snel de gedachte door het hoofd dat Sint Jacob de voorsprong ook nog weg zou kunnen geven. Zodoende was het door een blauwe bril constant spannend en kon de tijd niet snel genoeg voorbijgaan. Dit gevoel bleef aan tot zeker de 75ste minuut. Maar vanaf dat moment kon je als supporter toch wel de conclusie trekken dat Sint Jacob hier vandaag niet gaat verliezen. Sterker nog het weet zelfs de voorsprong uit te bouwen. Nu een ingooi aan de linker kant op de helft van de helft van de tegenstander, Mattin gooit in op Renze, Renze kaatst de bal op Mattin, Mattin kijkt en denkt “wat Syb kan, kan ik ook!”. Met de wind in zijn rug haalt hij uit en ook deze lastige bal wordt verkeerd ingeschat door de Irnsumse keeper die de bal vervolgens in eigen goal slaat. 1-4 in de 86ste minuut en Sint Jacob weet dat ze deze overwinning niet meer uit handen gaan geven.

Dit keer laat de scheidsrechter de mannen wel de volle 45 minuten spelen voordat hij het laatste signaal gaf. 1-4 en Sint Jacob boekt zijn eerste uit overwinning van dit seizoen! Een zeer sterk collectief vol strijd was vandaag de doorslag voor de drie punten en daarmee laat Sint Jacob geleerd te hebben van de voorbereiding in de winterstop. Volgende week is er weer een belangrijke thuiswedstrijd tegen Oldeboorn waarin Sint Jacob goede zaken kan doen op de ranglijst. Bij deze bent u van harte uitgenodigd op sportpark de Fijfskaar om de Sint Jabuursters aan te moedigen!