2018 – Week 11

Jeugd heeft de toekomst!

Gisteravond was de aller eerste aftrap voor VV Sint Jacob JO23 tegen niemand minder dan VV Sint Anna. Het is geen geheim dat verschillende verenigingen buiten de stad kampen met een krimp in het ledenbestand. Vaak is het voor de plaatselijk sportvereniging moeilijk om nog voor elke leeftijdscategorie een elftal op de been te zetten. Het resultaat hiervan? Jonge spelers die de overstap maken naar de senioren en het risico lopen weinig speel minuten te maken of zelfs het plezier te verliezen in dit mooie spelletje.

Zodoende zijn er een aantal verenigingen tot een overeenstemming gekomen een JO23 elftal op te starten. Het idee is simpel, eens in de zoveel tijd wordt er doordeweeks een wedstrijd gepland waarbij alle spelers niet ouder mogen zijn dan 23. Waarom? om zo de jeugd (die normaal gesproken in de B’s of A’s zouden moeten spelen) de kans te geven te voetballen met leeftijdsgenoten. Spelers die wel het talent hebben maar nog niet de body kunnen nu ook hun minuten maken en daardoor is misschien een “zondagje op de bank” iets beter te verdragen.

Zoals gezegd, gisteren de aftrap van een potje JO23 waarvan er hopelijk nog veel meer zullen volgen. Sint Jacob begon enthousiast aan deze wedstrijd en leek het initiatief te nemen tegen Sint Anna. Echter raakte Sint Anna niet in paniek en hielden ze de verdedigende linie goed dicht. Na circa 10 minuten spelen hadden de Sint Annabuursters wel genoeg de kat uit de boom gekeken en begonnen ze zelf ook met voetballen. Mede door die druk wist Sint Jacob niet goed de bal te verplaatsen en werd de lange bal veel gehanteerd. Zo was het beeld van de eerste helft dus voornamelijk Sint Jacob de lange bal en Sint Anna gevaarlijk tot aan de 16 meter.

In de tweede helft begon Sint Jacob weer scherp. Blijkbaar heeft het woordje van Hans Lutjens goed gedaan en weten de Sint jabuursters nu hoe ze moeten spelen. Helaas was dit weer voor korte duur en al snel vielen de jonge knapen in het zelfde patroon. Sint Anna ontregelde het voetbal van Sint Jacob vakkundig en kon langzaam beginnen met het creëren van kansen. Halverwege de 2e helft wist Sint Anna dan ook de score te openen. Een balletje over de verdediging werd beheerst afgerond in de linker hoek. Vanaf dat moment was het Sint jabuurster collectief redelijk geknakt. Het probeerde wel maar deze jongens moeten wel wat langer met elkaar voetballen voordat ze elkaar goed weten te vinden. De tweede goal was een aanval over rechts die prima diagonaal ingeschoten werd. Twee nul en de wedstrijd is gespeeld. Sint Anna had nog één hoogstandje in het verschiet. Een mooie aanval over rechts waarbij er eerst een één tweetje werd gegeven de 16 meter in om vervolgens een assist te geven met een hakje chapeau.

Het resultaat voor de Sint Jabuursters natuurlijk niet zo best, maar we zijn blij en trots dat we een aftrap hebben kunnen doen voor JO23. De jeugd heeft de toekomst, maar dan moet je deze wel kunnen laten voetballen en dat is wat we nu hebben gedaan.

We bedanken alle meegereisde supporters voor hun aanwezigheid en hopelijk tot de volgende keer!