Submenu

Wonen

Over Sint Jacobiparochie

De grootste woonplaats op het Bildt is St. Annaparochie. De plaats is genoemd naar de heilige Anna, de moeder van Maria. Kenmerkend is het achthoekige kerkgebouw -de Van Harenskerk- in het midden van het dorp, daterend uit 1682. Op deze plaats, in het toenmalige kerkgebouw, trouwde Rembrandt van Rhijn in 1634 met Saskia Van Uylenburgh. Achter de kerk staat de grafkapel (1686) van de familie Van Haren. Het hekwerk in de deur naar de grafkapel is naar verluidt een geschenk van de Zweedse koning, Gustaaf Adolf. Het dorp heeft een zeer ruim winkelaanbod en diverse banken, geconcentreerd aan de Van Harenstraat en de Warmoesstraat. Richting Berlikum vindt men er, voornamelijk op de agrarische sector gericht, het industriegebied.

Ontspanning en overige voorzieningen

Auto-, fiets-, wandel-, en kanoroutes zijn bij het VVV-steunpunt in St. Annaparochie verkrijgbaar. Daar worden ook inlichtingen verstrekt omtrent kanoverhuur. In de Skelp, een overdekt zwembad met waterglijbaan, kan men recreatief en in clubverband zwemmen. Er is een grote Bildthal, waar diverse sporten worden beoefend. De Waaie biedt een uitstekende accommodatie voor voetbal- en kaatsliefhebbers. Verder zijn er gymnastieklokalen, tennisbanen en een ijsbaan. Ook speeltuinen ontbreken niet.

St. Annaparochie kent een verzorgingscentrum, gecombineerd met een fraai complex aanleunwoningen en een verpleeghuis in aanbouw. ‘Ons Huis’, het dorpshuis, biedt aan allerlei activiteiten een fraai onderkomen, zoals een muziekschool en een jeugdhonk. Er is een bibliotheek, een ontmoetingscentrum voor ouderen, maar er zijn ook peuterspeelzalen en kinderopvang. Behalve twee basisscholen biedt St. Annaparochie ook aan leerlingen in het voortgezet onderwijs diverse mogelijkheden voor gedifferentieerd onderwijs. Er is een ruim winkel aanbod.
Openbaar vervoer is, net als in de andere Bildtdorpen, goed geregeld.

Sint Jacobiparochie Aantal inwoners:1702 “Ik kom een hiel protte minsken elke week wel tegen. Er is hier biening mei alle lagen fan de bevolking. Ik voel me hier thus het is een mooi doarp”. Omzetten in het Bildts! Douwe Wijbenga Bijzonder IN St.-Jacobiparochie: Jabikspaad Sint Jacobiparochie is een startpunt van de westelijke variant van het Jabikspaad, de Friese aanlooproute van een pelgrimstocht van 2700 kilometer naar het Spaanse Santiago de Compastela. Ze noemen dit ook wel de Sint Jacobsroute, de weg naar het graf van de apostel Jakobus in Spanje. Vanuit alle landen in Europa lopen Jacobswegen via Frankrijk naar Spanje. Stichting Jabikspaad heeft vanuit Sint Jacobiparochie een pad uitgezet voor wandelaars en fietsers naar Hasselt in Overijssel, vandaaruit kun je op verschillende manieren door naar Santiago. Zien & Beleven IN St.-Jacobiparochie MFC St. Jabik Dit gebouw is een samensmelting van de school en de Open Hof en is in oktober 2018 opgeleverd. De Stichting MFC heeft de Open Hof overgenomen van de PKN kerk. In dit gebouw wordt aan verschillende bedrijven/instellingen onderdak verleent, tevens is dit het kloppend hart van ons dorp. De unieke verbinding tussen beide gebouwen maakt het tot een echt centrum voor St. Jabik. De kinderen van de basisschool, de ouderen en de peuters zitten allemaal onder één dak. De PKN kerk houdt haar diensten hier op zondag en in de weekenden is hier veel te beleven. Dit varieert van bijvoorbeeld een kleine markt tot het optreden van bands, ook kunnen hier vergaderingen en partijen worden gehouden. Groate Kerk Deze okerkleurige kerk valt op in het dorp en is in 2011 helemaal gerestaureerd. De kerk is ontworpen door de architect Thomas Romein uit Leeuwarden. In het voorportaal van de kerk is een pelgrimsinformatiecentrum ingericht, ook is de kerk een cultureel centrum met een breed aanbod van tentoonstellingen en voorstellingen. Voor de kerk vind je het oorlogsmonument als eerbetoon aan verzetsmensen, dwangarbeiders, burgerslachtoffers en Nederlandse en geallieerde militairen. Meijer Motoren Museum In het museum vind je een een loods vol met oude stationaire motoren en andere draaiende apparaten. Alle machines zijn opgeknapt en functioneren weer als vanouds. De oudste motor is een Loog Landaal petroleumvergasser motor, bouwjaar 1899. De inrichting van het museum is zo dat je de ontwikkeling van de motor kan volgen. Tijdens de opendag kun je het museum bezoeken. ‘De Acht om de Groate Kerk’ In het dorp kun je de wandelroute ‘de Acht om de Groate Kerk’ lopen die langs het oude spoortracé, de Oude Bildtdijk, boomgaarden en een weidevogelgebied loopt. En verder · Fietsroute De Smaak van Friesland · Fietsrouteknooppunt nr 11 · Ligt aan de route van de fietselfstedentocht

 

Kijk voor het actueel aanbod in Sint Jacobiparochie op:

https://www.wonennwf.nl/dorpen/sint-jacobiparochie/