Sint Jabik (ca. 1.762 inwoners)

kerk-cartoon

In St. Jacobiparochie valt als eerste de prachtige neo-klassicistische ‘Groate Kerk’ op, een ontwerp  van de bekende architect Romein. Het uiterlijk van de kerk heeft wel iets weg van een Griekse tempel. Het gebouw wordt thans gebruikt als cultureel centrum. Schuin achter de kerk staat nog de oude pastorie uit 1760. De naamgeving van St. Jacobiparochie is afgeleid van de apostel Jacobus.

St. Jacobiparochie heeft nog een bescheiden winkelbestand, peuterspeelzaal, basisschool, en sportvelden voor voetbal- en kaatswedstrijden, tennisbanen, een gymnastieklokaal, een ijsbaan en een jeu-de-boulesbaan. ‘Kooitsytipelen’ is een typisch Bildtse sport, waarvoor net buiten het dorp een speciaal veld is aangelegd. Ook wordt er hard gewerkt aan een MFC. Aardig is dat St. Jacobiparochie nog een museum herbergt, nl. het “Museum van oude (stoom)machines” aan de Oudebildtdijk.

Kijk voor meer info op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Jacobiparochie