St.-Jabik

(ca. 1.762 inwoners)

groatekerk

In Sint Jacobiparochie valt als eerste de prachtige neo-klassicistische ‘Groate Kerk’ op, een ontwerp van de bekende architect Romein. Het uiterlijk van de kerk heeft wel iets weg van een Griekse tempel. Het gebouw wordt thans gebruikt als cultureel centrum. Schuin achter de kerk staat nog de oude pastorie uit 1760. De naamgeving van St.-Jacobiparochie is afgeleid van de apostel Jacobus.

Het dorp SInt Jacobiparochie ligt op 3 km afstand van de prachtige Waddenzee. (Werelderfgoed vanaf 2009) Daarom kunt op het gebied van wandelen en fietsen hier uw hart ophalen, zo zijn er vele routes door het prachtige landschap van Het Bildt.

LF10_Fietsen_tussen_schapen_Wilmet_van_Dijk

St.-Jacobiparochie heeft nog een traditioneel winkelbestand, peuterspeelzaal, basisscholen, en sportvelden voor voetbal- en kaatswedstrijden, tennisbanen, een gymnastieklokaal, een ijsbaan en
een jeu-de-boulesbaan. ‘Kooitsytipelen’ is een typisch Bildtse sport, waarvoor net buiten het dorp een speciaal veld is aangelegd.

kaats

Aardig is dat St.-Jacobiparochie een particuliere museum herbergt, nl. het “Museum van oude (stoom)machines” aan de Oudebildtdijk,