SPORTVERENIGING FRIESLAND ORGANISEERT IN HET KADER WESTHOEK BUTTENDYKS 2018 ZATERDAG 8 SEPTEMBER RABOMARATHON OM ’T BILDT EN ESTAFETTE PLUS 5 & 10 KM LOOP

Toen de commissie Westhoek Buttendyks de SV Friesland vroeg of zij een hardloopevenement wilden organiseren in hun 4 daags feest in de Westhoek zei men meteen ja natuurlijk.

Leen Ferwerda had al een keer geopperd dat het mooi zou zijn nu de Gemeente Het Bildt werd opgeheven een marathon rond Het Bildt te houden. Nu was daar mooi de gelegenheid voor om dat te doen in de kader van reünie, festival, muziek, tentoonstelling etc.

De datum was niet zo geschikt voor de hardlopers van de lange afstanden omdat de hardloopkalender wwww.hardlopendnederland.nl overvol is. En een marathon loop je maar één of twee maal per jaar en vele kiezen daarom om marathons met grote deelname. Dus voor de hele marathon zal men een tiental lopers krijgen, voor de estafette St.-Jabik-Ouwesyl 19 km en tweede stuk Ouwe Syl –St.-Jabik 23 km hoop men op wat meer deelnemers. De lopers moeten zelf regelen dat hun medeloper in Ouwesyl komt en dat de eerste loper weer naar St.-Jabik wordt gebracht. Er is een auto beschikbaar met chauffeur als dat niet lukt.

De route gaat vanuit de Hofstraat in St.-Jabik via de Zuiderweg naar Mooie Paal, Wier, Berlikum, Beetgum, dan richting Stiens, bij de Hamerenweg Linksaf naar Froubuurt en over de Oude Spoorbaan over Froubuurtstermolen naar Oude Leije, daar langs  de Leijstervaart naar Ouwesyl. Over de Pijp waar de estafettelopers hun stokje overgeven, naar Nieuwesyl en over de gehele Nieuwe Bildtdijk naar Swarte Haan, langs het water naar de Ouwedyk  deze volgen tot de Armendyk, deze volgen tot aan Dykshoek en via de gehele Griene Dyk terug naar St.-Jabik. Een pittige route maar prachtig uitzicht over het Bildtse Landschap. Graag wilde men bij Swarte Haan via de zeedyk,Het Fliet , naar de Boonweg te lopen en hier naar de Ouwedyk te gaan, door verkeersmaatregelen lukt dat niet.

Voor de kortere afstandhardlopers is er een 5 & 10 km loop die de lopers naar mooie paal brengt en via de griene dyk en Westhoek terug naar het dorp, ook wandelaars mogen deze afstand wandelen en starten allemaal rond 11.00 uur in de Hofstraat, waar de start en finish is gepland. Hier is voldoende ruimte om de verzorgingswagen, RABOBANKboog  etc. neer te zetten. Bij Aukje en Hendrik op NR. 1 kan worden ingeschreven, is er kleedgelegenheid in de tuin en catering. Om te douchen kan men in Sportcentrum De Fijfskaar terecht, hier is ook parkeergelegenheid.

Dank zij de Sponsoring van de Rabobank kan de organisatie de winnaars bekers aanbieden en de overall winnaars een prachtig beeldje van De Slikwerker, een mooie prijs zeker nu deze beeldjes niet meer verkrijgbaar zijn. De uitreiking is bij de finish of bij Meijer op de Ouwebildtdijk.

Jan v.d.Hoek en Sjouke Touber zullen de routes uitzetten met bordjes en krijtpijlen, om de 5 km wordt de afstand aangegeven en is er verzorging.  De kosten zijn maar € 7,50 of € 5,00 inschrijven aan de start  kost € 2,50 meer. Inschrijven via www.inschrijven.nl  kan nog tot 1 september. Wie een medaille wil kan die na afloop kopen bij de organisatie.      

Zie voor het programma van dit feest  http://www.westhoekbuttendyks.nl/   Sybe Krol hier over Aren ut Skelpen T’Bildt https://www.youtube.com/watch?v=v8tTlNjA-9E 

Sportgroet, 

Jan Kooistra
Secretaris | Sportvereniging Friesland
Grootste loopfamilie van Noord-Nederland